Arama Motorları İçin Optimizasyon
19 Ocak 2017 by ibrahim.pala Seo Leave a comment
Google ilk sayfa sonuçlarında yer almak, hatta en üstte en iyi sonuç olarak yer almak için seçilen anahtar kelimeler için websitesi içeriğinin optimize edilmesi gereklidir. Örneğin, bir Diyetisyen’siniz ve “Sağlıklı Diyet Listeleri” veya “Sağlıklı Beslenme” ile ilgili yapılan aramalarda ilk sayfada ve ilk sonuçta çıkmak istiyorsunuz, bunun için bu anahtar kelimeler etrafında oluşturuğunuz içeriğinizi geliştirmeniz ve tüm SEO ayarlarını gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir.
SEO Adım Adım Arama Motoru Optimizasyonu Rehberi İçeriği:
- Arama Motorları Nasıl Çalışır?
- White Hat ve Black Hat SEO Teknikleri
- SEO Dostu Site Yapısı ve Sayfa Yapıları
- Site-içi SEO Çalışmaları
- Site-dışı SEO Çalışmaları
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, online deneyimlerin, araştırmaların yüzde 90’ı Google, Yandex, Bing gibi bir arama motoru ile başlar. Türkiye’de, Statcounter verilerine göre, yüzde 96.7 Google, yüzde 2.7 Yandex arama motoru kullanılmaktadır.
Google Arama Sonuçlarında ilk çıkan 5 sonuç, yapılan tıklamaların yüzde 67’sini oluşturmaktadır. Yani arama yapan her 100 kişiden 67 kişi, arama sonuçlarındaki ilk 5 sonuçtan birine tıklamaktadır. Dolayısıyla, arama motoru sonuçlarında ilk sayfada yer almak ve ilk 5 sonuç arasında yer almak çok önemlidir. İkinci veya daha sonraki sayfalarda yer almak sitenize yok denecek kadar az bir trafik getirecektir. Ancak, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak için arama motorunun nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmektedir.
White Hat ve Black Hat SEO Teknikleri
SEO çalışmaları uzun vadeli sürdürülebilir, sonuç almaya odaklıdır. Aynı gün veya ertesi gün gibi kısa vadede sonuç almak için Google AdWords Reklamları yazımıza göz bakabilirsiniz.
Bu çalışmalarda kullanılan 2 teknikten bahsetmek istiyorum: White Hat (Beyaz Şapka) ve Black Hat (Siyah Şapka) teknikleri.
Google Algoritmalrını kandırmayı amaçlayıp, kısa sürede üst sıralarda yer almak için birçok kişi Black Hat SEO tekniklerini kullanmaktadır. Doğal ve özgün olmayan bu çalışmalar ile, site hızla yükselir ve daha sonrasında hızla düşer. Sonuçlarda sürekli dalgalanma yaşanır ve bazen site Sandbox yani arama motoru sonuçlarından çıkarılma cezası alır.
En yaygın kullanılan Black Hat Teknikleri:
- Kopya İçerik veya Spin Makale kullanımı
- Sayfanın her tarafına yerleştirilen ve sıkça tekrarlanan anahtar kelimeler
- Sonuçlarda gözüken içerik dışında, farklı bir sayfaya otomatik yönlendirme yapmak
- Sitenin içeriği ile ilgisiz yerlerden düşük kaliteli backlink almak
White Hat çalışmaları, sürdürülebilir, doğal ve özgün yöntemlere dayanır. Bu yöntemler ile arama motoru sonuçlarında istikrarlı bir şekilde yükselme gözlenir.
SEO Dostu Site Yapısı ve Sayfa Yapıları
Arama Motoru Optimizasyonu çalışmalarının iki farklı adımı vardır. Site-içi SEO ve Site-dışı SEO çalışmaları olarak 2’ye ayrılır. Site yapısını ve sayfa yapılarını Google kriterlerine göre oluşturmak bunlardan ilkidir.
Site-içi çalışmalar, açılış hızı, responsive tasarım, başlığınız, içeriğiniz ve sayfa yapılarınız gibi değerlerin optimize edilmesidir. Google sıralama faktörlerinin birçoğu site-içi optimizasyon ile ilgilidir.
Site-içi ve site-dışı çalışmalarında yapmanız gerekenleri bakın Google nasıl özetliyor? : Google Starter Guide
Site mimarisinin ve sayfa yapılarının SEO kriterlerine göre optimize edilmesi çok önemlidir. Üst sıralarda yer alarak daha çok ziyaretçi almanın yanında, gelen ziyaretçilerin hemen çıkma oranının düşük olması sürdürülebilir başarı için gereklidir.
Site mimarisinin kullanıcı ve Google Bot’ları gözünde anlaşılır olması çok önemlidir. Özgün ve düzenli bir içerik girişinin sağlanıyor olması, Zombie yani zayıf içerik içeren sayfaların azaltılması, 404 hatası veren boş sayfaların ayıklanması, sayfa yapılarının tüm kriterlere göre optimize edilmesi site kalite puanını yükseltir. Site, Google indekslemesinde yüksek sıralarda yer alır.
Peki, site-için SEO çalışmalarında neler yapılır? İşte, öncelikli olarak yapmanız gerekenler:
Site-içi SEO Çalışmaları
Bu çalışma kapsamında 3 önemli kategori mevcuttur. İçerik, HTML Yapısı ve Site Mimarisi.
1- İçerik
Google Rankbrain güncellemesinden sonra, websitelerinin sunduğu içerikler çok önemli bir hal almıştır. İşin en temelinde, Google arama yapan kullanıcılarına, en alakalı ve kapsamlı sonuçları sunmayı amaçlar.
Şöyle bir arama yaptığımızı düşünelim: “ev yapımı peynir”. Google tüm interneti tarayarak, organik sonuçların ilk sayfasında evde peynir nasıl yapılır ve evde peynir yapma teknikleri hakkında sonuçları getirecektir.
Bunun yanında, yüzlerce ev yapımı peynir ürünleri satan online alışveriş siteleri gerilerde yer alacaktır. Google’ın esas hedeflediği, arama yapan kişiye, istediği sonucu tam olarak vermeye çalışıyor.
Google sizi her zaman, internet üzerinde taradığı en iyi ve en alakalı içeriğe yönlendirecektir. En yüksek kullanıcı deneyimini sunmayı hedefleyecektir.
Dolayısıyla, SEO yani arama motoru optimizasyonu için en önemli adım, websiteniz için harika içerikler üretmenizdir. Bu şuna benzer, en iyi pazarlama tekniklerini kullansanız bile kötü bir ürünü çok az satabilirsiniz. Aynı şekilde, en iyi teknikleri kullansanız bile, kullanıcı deneyimi kötü bir içeriği pazarlamanız ve ön sıralarda yer almasını sağlamanız çok zor olacaktır.
Google rankbrain algoritması güncellemesinden sonra, Google’ın gözünde bir içeriği en değerli kılan faktörler aşağıdaki gibidir.
Anahtar Kelime Araştırması – İçeriğinizi oluştururken anahtar kelime seçimlerinizi mutlaka planlamalısınız.
İşin temelinde, hedeflediğiniz ve sonuçlarda yer almak istediğiniz anahtar kelimeye veya anahtar kelime gruplarına yazınızın başlığında ve yazının genelinde yer vermelisiniz. Dolayısıyla, yazmaya başlamadan önce mutlaka anahtar kelime seçiminizi tamamlamanız gerekiyor.
Doğru ve en çok aranan anahtar kelime gruplarını keşfetmek için Google AdWords Keyword Planner aracından faydalanabilirsiniz. Keyword planner üzerinden anahtar kelimelerin Türkiye’de ne kadar bir aylık aranma hacmi olduğunu görebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yüksek aranma hacmi olan kelimelerde rekabet çok yoğun olabiliyor. O yüzden ilk başlarda biraz daha long-tail yani uzun kelime gruplarına odaklanmanız daha doğru olacaktır.
Ayrıca, Google Trends üzerinden aranma geçmişini kontrol edebilir, trend olan konuları ve ilgili anahtar kelime gruplarını bulabilirsiniz.
Anahtar Kelime Kullanımı – Seçtiğiniz anahtar kelimenize içeriğinizde %2-3 oranında yer vermelisiniz. Ayrıca, seçtiğiniz anahtar kelime ile ilgili semantik alakalı diğer kelimelere de yer vermelisiniz.
Google Algoritmaları yıllar geçtikçe çok akıllı bir hal almıştır. Anahtar kelimeyi yazının her yerinde kullanmak ve alakasız bir metin içine sıkıştırmak, sitenize ve sıralamalarınıza zarar verecektir. Dolayısıyla, içeriğe insan gözüyle odaklanıp, seçtiğimiz anahtar kelimeyi arayan insanlara faydalı olabilecek içerik üretmeliyiz.
Semantik alakalı kelimeleri bulmak çok kolaydır. Örneğin “ev yapımı peynir” diye bir arama yaptığımızda ilk sayfanın sonunda aşağıdaki gibi ev yapımı peynir ile ilgili aramalar yer almaktadır.
Dolayısıyla, hazırlayacağımız içerikte peynir nasıl mayalanır, mayasız ev yapımı peyniri, köy peyniri ve peynir yapımı videoları gibi alakalı diğer konularada değinmemiz ve bu ilgili anahtar kelimeleri kullanmamız gerekmektedir.
Sık yapılan hatalar:
1- Yanlış anahtar kelime seçimleri:
Örneğin, yurtdışı eğitim danışmanlık işi ile uğraşıyorsanız, “ücretsiz yurtdışı eğitim danışmanlığı” başlık bir içeriğinize gelen kitlenin işinize ne kadar faydalı olabileceğini daha o içeriği oluşturmadan tahmin edebiliriz. Bu başlık ile, bedeva veya ücret ödemek istemeyen kişiler siteye gelecektir. Bu seçilen anahtar kelime sitenize ayda yüzlerce kişi getirebilir ve yanlış bir kitle hedef kitleyi getirir.
2- Rekabet oranına bakılmaması:
İçerik oluşturmaya başlamadan önce, genellikle anahtar kelime araştırması yapılır. Google Keyword Planner, SEMRush veya MOZ Keyword Explorer üzerinden anahtar kelimeler ve aylık aranma hacimlerine ve rekabet oranların rahatlıkla bakılabilir.
Örneğin, diyet ve sağlıklı ürünler satan bir websiteniz mevcutsa, sektörünüzle ilgili olabilecek bazı anahtar kelimeler mevcuttur. Bunlar arasında, diyet, zayıflama, dukan diyeti, sağlıklı beslenme, akdeniz diyeti, atkins diyeti kelime grupları yer alabilir. Bu kelimelerin, Google AdWords Keyword Planner üzerinden aylık aranma hacimlerini aşağıda görebilirsiniz.
Yani ayda yaklaşık 49bin kişi, Google üzerinden diyet yazarak arama yapıyor. Ayda, ortalamada 2bin 900 kişi ise akdeniz diyeti diye arama yapıyor.
Akdeniz diyeti anahtar kelime grubunun rekabet / zorluk oranı 12 olarak gözükmektedir.
Bu durumda ilk başta, aranma hacmi yüksek diye doğrudan diyet kelimesi ile başlamak size kısa vadede ilk sayfaya gelme fırsatını sunmayacaktır. Ancak, aranma hacmi düşük olmasına rağmen akdeniz diyeti üzerine bir içerik üretilirse, kısa sürece arama sonucunda ilk sayfada çıkma şansınız çok yüksektir. Zorluk oranı düşük ve ama belli bir oranda aranma hacmi olan anahtar kelimelere odaklanmak kısa sürede sitenizin trafiğini arttıracaktır.
2- HTML Yapısı
Belirlediğiniz anahtar kelimeler için içerik oluşturduktan sonra, artık dikkat etmeniz en önemli nokta HTML yapısıdır.
HTML temellerini ve taglerini bilmek çok önemlidir. Eğer, online veya internet üzerinden potansiyel müştere ulaşmak istiyorsanız. Websitenizde yer alan içeriklerin veya sayfaların HTML tag yapısı doğru bir şekilde kullanılmalıdır.
Oluşturduğunuz her bir sayfa veya içerik için HTML yapısında dikkat etmeniz gereken 4 önemli konu bulunmaktadır.
Title tag – Sayfanız ve içeriğiniz için title tag’ı yani başlık oluşturmanız çok önemlidir. En fazla 600px genişliğinde yani 40-70 karakter arası bir başlık çok idealdir. Google arama sonuçlarında ilk sırada mavi ile URL’in üstünde gözükürler. Anahtar kelimenizi içeren bir çarpıcı bir başlık oluşturmak, yapılan aramalarda üst sıralarda yer almak için çok önemlidir. Aşağıda, google arama sonuçlarında yer alan sonuçların title, url ve metadescription’larını örnek ekran görüntüsünü bulabilirsiniz.
Meta description – meta description ise, yukarıdaki örnekte tarihten sonra gelen açıklama kısmıdır. 320 karakter genişliğine kadar, meta açıklaması kullanabilirsiniz. Yapılan aramalarda, Google sayfanızı görüntülediğinde bir alıntı gibi gösterilir. Anahtar kelimenizi içeren, çarpıcı, ilgi çekici ve bireylere sunacağınız faydayı burada çok öz bir şekilde özetlemelisiniz. Optimize edilmiş meta açıklamaları ve optimize edilmemiş meta açıklamaları arasında çok büyük fark vardır. Optimize edilmemiş sayfalarda Google bu alıntıları kesip “….” ile birleştirir ve alıntılarda anlam düşüklüğü veya cümlenin ortasında bitmiş gibi gözükür. Ayrıca, optimize edilmiş meta açıklamaları sıklıkla içeriğin içerdiği anahtar kelimlerden bahseder.
3- Site Mimarisi
Site-içi SEO çalışmalarında son bölümünde site mimarisi yer almaktadır. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında kullanıcı deneyimi yüksek site mimari oluşturmak önemli faktörlerden biridir. Google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için genel site ayarlarınızı ve mimarinizde dikkat etmeniz gereken ve belkide iyileştirmeniz gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır.
İdeal bir web sitesi mimarisi, yüksek kullanıcı deneyimi sunan sitelerdir. Google, arama sonuçlarında kullanıcı deneyimi yüksek olan siteleri daha önde gösterir. Peki, kullanıcı deneyimi yani UX denince hangi konular öne çıkar.